Обучение за бързо четене

Защо четем бавно?

Четем бавно понеже никой не ни е учил как да четем с така наречена “натурална скорост”. Още в основно училище придобиваме навик да вокализираме по време на четене, което намалява скоростта. Освен това нямаме навик да правим упражнения за очите, допускаме регресивни движения на окото и имаме неразвито зрително поле.

Какво e бързо четене?

Бързо четене бихме могли да наречем втора “крачка” в изкуството да четем. Нашата цел не е само увеличаване на скоростта на четене, а може би преди всичко увеличаване на разбирането на четения текст. Бързото четене е четене с разбиране при скорост на “вербално мислене” което е около 1000 думи на минута.

Каква е ползата?

Преди всичко спестяване на време и увеличаване на степента на разбиране на четеният текст. Нашата практика показва, че по време на курса настъпва увеличаване на разбирането с около 20% – 30%. Освен това се запознаваме с техники подобряващи концентрацията и увеличаващи скоростта на мислене. Прилагаме така наречената “гимнастика на мозъка” и откриваме пред нашите участници възможностите на всеки човек.

Курсът е адресиран

Към всички, на които им се налага да четат много, за които работата с текст е основна част от дейността им-бизнесмени, мениджъри, PR специалисти, консултанти, студенти, всички, които са заинтересовани да развият бързо четене, да открият в себе си нови възможности и да използват по-ефективно ресурсите, които притежават, тези, които търсят начини да четат по-ефективно и с по-добро разбиране.

Какво ще научите?

Защо четем бавно и как да ускорим процеса на четене, за вокализация и субвокализация като главни причини за бавното четене, също така за разширяване на зрителното поле, ограничаване на регресивното четене, осъзнаване на ролята на очакванията в процеса на четене, освен това ще ви покажем техники на развиване на концентрацията и на паметта.

Ключови упражнения

Методични упражнения за ускоряване на четенето, като основни техники за трениране на паметта, развиване на “краткотрайна памет” и концентрация за кратко време, използване на капацитета на двете полукълба, стимулационни игри и упражнения, тренировка на очите и специализирани упражнения, увеличаващи скоростта на четене.

Методът на водене

В курсовете на АДЕА прилагаме съвременни методи на тренинг. Преди всичко, активен индивидуален и групов тренинг, който залага на активното участие на всеки, като своевременно свеждаме до минимум традиционните начини за обучение. Прилагаме обучение чрез опит, изграждане на личната ангажираност и възможност за обогатяване на личния опит с практиката и опита на другите. Курсът е замислен като процес, по време на който изграждаме нови навици заедно.


Условия за записване в обучението:

  • Записванията за дадено обучение стават до 3 дни (72 часа) преди началото на съответното обучение.
  • При събиране или несъбиране на група се обаждаме по телефона на ВСИЧКИ записани, до 2 дни (48 часа) преди началото на съответното обучение, за да потвърдим провеждането на обучението.
  • При несъбиране на минимален брой участници съответното обучение се насрочва да започне 1-3 седмици по-късно.
  • Организираме затворени обучения за фирми и неформални групи при специални условия.
  • Записвания по телефон, e-mail·или Skype.
  • Курсовете се провеждат при събиране на минимум 7 участника
  • Ако се интересувате, попитайте ни за оферта