Райна Атанасова Бахчеванова – гр. Бургас

  • училищен психолог
  • биофийдбек-методи терапевт
  • ГПАЕ „Гео Милев“ – гр. Бургас

В края на 2008 година на Конгреса по психология, бях запозната с ЕЕГбиофийдбек метода. Изключително много се впечатлих от напредъка на науката и съчетаването на софтуерни решения с невродиагностиката под формата на ЕЕГ, за справяне с широк диапазон от проблеми. Защото за мен методът е преди всичко учене, учене за това как да управляваме мозъка си. Тогава реших, че задължително трябва да се обуча. За мен това беше един нов път, който трябваше да извървя в кариерата си на психолог и най вече, като психотерапевт, защото в работата си съм срещала трудности и ми е било необходимо да допълня набора си от методи, за да бъда още по ефективна и пълноценна в помощтта си към хората, които ми се доверяват, бях провокирана от това, че благодарение на биологичната обратна връзка, аз ще имам още един път към целта, да помагам на хората, само че от друга посока.

Комбинирането на двата метода психотерапия и ЕЕГбиофийдбек ми гарантираше много по голяма успеваемост в работата ми с различен тип проблеми. Тогава започнах да се интересувам, кой може да ме обучи в България и така стигнах до Агнешка Дейнович-Величков – обучител по биофийдбек – методи, на която дължа отличната си професионална подготовка. Тя положи основите на Асоциацията по биофийдбек, и е човекът, който през всички тези години развива и популяризира метода най-всеотдайно, чрез професионалистите, които обучава и по всички други възможни начини.

След като завърших обучението си започнах и прилагането му с клиенти, които искаха допълнителна помощ, защото споделяха, че само с психотерапия им е трудно, понякога търпението им се изчерпваше бързо и искаха по бързи резултатаи в целите, които си поставяхме в терапията. Тогава, като допълнителен метод използвах ЕЕГбиофийдбека, който постепенно спечели доверието на хората, и им върна увереността, че могат. Методът е с уникални възможности, но просто в България, доверие се печели изключително трудно, особено с нови и непознати на широката аудитория практики. По света методът е много популярен, радва ме фактът, че популярността му расте с много бързи темпове. Благодарна съм на Агнешка Дейнович-Величков за подкрепата и професионалното отношение през изминалите 4 години, която ми е оказвала в различни мои търсения и колебания в началото на практиката ми. Виждам как метода се развива пред очите ми през последните 2 години, понеже го въведох, като основен метод на работа в Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“ – гр.Бургас. Радвам се, че цялата училищна общност ми даде тази възможност и новаторският дух, който цари в нея е факторът, който направи гимназията първата в България, която въвежда метода ЕЕГбиофийдбек и оценя на практика ползите от него.