Мозъчна стимулация

АУДИО-ВИЗУАЛНА И КРАЙНА ЕЛЕКТРО СТИМУЛАЦИЯ

Устройствата за аудио-визуална стимулация и увличане на мозъчните вълни са по-популярно познати на  Запад като „майнд машини“. Чрез прецизно времево оразмерени светлинни и звукови пулсации с  определени честоти и форми на вълните  майнд машините постепенно насърчават промяна на  активността на мозъка  като плавно и безопасно насочват съзнанието ви към различни ползотворни състояния като  дълбока психо- физическа релаксация,  визуализиране за ментално репетиране на определена дейност , повишаване на  креативността и разрешаване на проблеми,  дълбок и здрав сън както и състояния на повишена концентрация и умствена яснота с цел ускоряване на ученето.

Аудио – Визуален Тренинг

Аудио – Визуален Тренинг на мозъчните вълни с ритмично повтарящи се светлинно-звукови пулсации е естествен природен феномен, който е познат на хората още от времето от откриването на огъня и барабана и е изследван многократно научно за въздействието му върху активността на мозъка, започвайки от 1934 г. като изследванията и разработките в тази област продължават и в момента. На всеки е познат успокояващия и променящ състоянието на съзнанието ефект от взирането в трепкащите пламъци на огъня както и възможността на барабанния ритъм почти незабавно да ни увлича в трансови състояния или интензивни и бързи физически движения . Приложен чрез устройства за ритмична светлинно-звукова стимулация на мозъка, проектирани съобразно резонансното поведение на мозъка и физиологията на зрението и слуха, принципът на аудио-визуалното увличане на мозъчните вълни успешно се прилага като нефармакологичен подход при терапията на психосоматични, неврологични и други разстройства на здравето, свързани със стрес,  болкови синдроми и дисфункции на мозъка както и за подобряване концентрацията на вниманието и ученето, усвояването на умения за дълбока релаксация, достигането на върхови постижения в спорта, бизнеса и изкуствата. Широкото поле на приложения на метода се обяснява с възможността му бързо и ефективно да въздейства върху активността на мозъка.

 Огромното количество часове опити и изследвания са научили  изследователите как да създават и използват програми за отпускане и релаксация , за стимулация и за облекчаване на болка и стрес от различен характер. В повечето случаи хората съобщават за следните състояния и усещания по време на АВТ сесия или след това :

  • Дълбока психическа и физичекса релаксация и повече енергичност
  • Утихване на непрестанните мисли и обикновенно непрестанния вътрешен разговор
  • Визуални образи, цветове и модели
  • Чувство на “заземеност” и спокойствие
  • Повишена умствена яснота при решаване на проблеми
  • Подобрени междуличностни отношения като следствие от редовно изпитваното състояние на релаксация

Електростимулация

Кранио електростимулацията на мозъка се базира на разбирането, че процесите в централната нервна система са електрохимични в същността си и оказват значително влияние и контрол върху всички жизнени процеси. Чрез определени честоти и форми на вълните електростимулацията с микротокови импулси, подобни на тези естествено присъстващи в мозъка, стимулира специфични групи от нервни клетки и по този начин повлиява позитивно на електрическата активност в мозъка. В допълнение на физическата релаксация електростимулацията активира нервни клетки, произвеждащи определени невротрансмитери, необходими за обработка на информацията, доброто функциониране на паметта, влияещи върху нивото на енергията и други функции. Едни от тези невротрансмитери са така наречените ендорфини (хормони на щастието). Повечето хора, използващи електростимулация на мозъка съобщават за ефекти като релаксиране на мускулите, редуциране на стреса и тревожността, подобряване на съня, чувство на приятна заземеност.

Електростимулацията освен при депресии, безсъние и определени неврологични проблеми (като синдром на неспокойните крака)  е полезна при възстановяване от зависимости – особено при спиране на метадон и хероин. Разбира се, като част от комплексна програма за третиране на зависимости.